Ramazan bayramına sayılı günler kala, hala ne tatlısı yapacağınızı bulamadıysanız bu pratik tarifime bir göz atın derim.
Ben anne tarafından Selanik göçmeniyim. Hani muhacır, pomak, yörük gibi etnik kökenler vardır ya. bizimkiler de '' BİZ PATRİYOTUZ'' diye pek bir övünürler. :))) Çok yöresel yemeğimiz olmasa da olanlar bize yeter dedirtircesine lezzetli reçetelerdir. Bir düğün ve bayram klasiğidir DİLME .Gelelim malzemelere ve yapılışına. Yapısı itibariyle laz böreğine de çok benzer bu arada. Ama ufak tefek farklılıklar var.
MALZEMELER:
1 paket hazır baklavalık yufka
250 gr tereyağ
1 litre süt
5 kaşık irmik
yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
3 kaşık un
şerbeti için. 3,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
çeyrek limon
YAPILIŞI
İlk önce şerbet malzemelerini kaynatıp soğutun. daha sonra sütümüzü bir tencereye alalım. şeker un ve irmiği de ekleyerek orta ateşte devamlı karıştırarak muhallebimizi hazırlayalım. muhallebiyi de soğuması için ara ara karıştırarak soğutalım.
Tereyağını bir tavada eritelim. yuvarlak ya da dikdörtgen fırın tepsisine fırça ile yağ sürelim. İki kat yufka bir yağ. şeklinde 14 yufka olacak şekilde dizelim. Ortaya hazırladığımız muhallebiyi dökelim. tekrar alt taban için yapılan işlemleri sıralayalım. toplamda 28 dilerseniz 30 yaprak yufka kullanmalı. Fırına vermeden önce dilimliyoruz. üzerine kalan tereyağını boca ediyoruz. 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan 3 dk sonra soğuk şerbeti tatlımıza döküyoruz. şerbeti çeken tatlımızı servis edip afiyetle yiyoruz.
dilerseniz muhallebisine çekilmiş fındık ya da badem de ekleyebilirsiniz.
Not: muhallebisi çok katı olmalı ve köy tereyağı kullanırsanız enfes bir tat yakalarsınız.
Şimdiden yapacaklara afiyet olsun diyorum. Sevgiler....
Ne de güzel görünüyor öyle, ellerinize sağlık ;))
YanıtlaSilcok teşekkürlerrr:)))
Silwow çok değişik ve hoş ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilçok teşekkürler. sevgiler.
SilDuymuştum ama hiç yemedim. Eminim çok lezzetlidir. Elinize sağlık
YanıtlaSilmutlaka tadılması gereken bir lezzet. hazır baklava yufkasıyla da harıka oldu.
SilBayram için değişik bir tarif elinize sağlık
YanıtlaSilçok teşekkürler.. sevgiler
SilGüzel bir tatlıya benziyor denemek lazım:)))
YanıtlaSilbakalava gibi cok ağır olmuyor. İçindeki muhallebi onu çok soft bir tatlı haline getiriyor. sevgiler
Sileline sağlık cnm
YanıtlaSilçok mersi Nilgüncüm .
Silpatriotları hiç duymamıştım ama bayaa havalıymış ismi, elinize sağlık :)
YanıtlaSilhahahaaa çok yaşayın emi.. Normalde de çok havalıyızdır :)))
SilYöresel tarifler bana göre hep güzel olur...Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBen de yöresel lezzetleri çok severim. Çok teşekkürler..
SilLaz böreğine benziyor gerçekten :) Elinize sağlık.
YanıtlaSilBirkaç malzeme dışında herşey aynı aslında.
SilElinize sağlık (:
YanıtlaSilçok teşekkür ederim.
Silçok naziksiniz. Ben teşekkür ederim sevgiler..
YanıtlaSilÇok güzel bir tatlı. Pratik olduğu için de bayramda tercih edilebilir.. Ellerinize sağlık... Şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum. Sevgiler..:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık afiyetler olsun
YanıtlaSilfarklı bir tarif
YanıtlaSiltatmak isterdim ellerinize sağlık
cok pratik. mutlaka deneyin.
SilBöyle bir tatlı tarifi arıyordum blogunuza girince karşıma çıkması çok hoş bir tesadüf oldu:)
YanıtlaSilne mutlu bana o zaman. Denerseniz mutlaka paylaşın bizlerle de..
Sil